Hyviä toimenpiteitä pientalon energiaremonttiin

”Energian ja siirtomaksujen hinnat nousevat ja asunto tuntuu kuluttavan vuosi vuodelta enemmän energiaa. Asunnon rakenteet eivät enää eristä yhtä hyvin kuin aiemmin ja lämmityslaitteistokaan ei ole entisellään.”

Moni suomalainen pientaloasuja huokailee asumismenojen kasvua. Heille markkinoidaankin monenlaisia kodin energiatehokkuuteen ja energiantuotantoon liittyviä tuoteita ja palveluita. Vaihtoehtojen, hintojen sekä takaisinmaksuaikojen selvittäminen voi olla aikaa vievää ja hankalaa. Luonnolisesti jokaisen myyjän mielestä heidän oma ratkaisunsa on tietysti paras. Mistä aloittaa puolueeton selvitys?

Kuvasta löytyvät yleisiä kodin energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä, joiden takaisinmaksuajoista on riittävästi käytännön esimerkkejä. Yksinkertaisia ja kustannustehokkaita keinoja on tarkistaa ikkunoiden tiivistykset ja lämpöpatterien kunto. Helppoa ja edullista on myös tutkia oman sähkösopimuksen muoto. Joskus jokin toisenlainen sähkösopimus saattaa olla omaan energiankulutukseen sopivampi, ja sitä kautta sähkölaskutkin ovat pienemmät.

Energiaremontin voi aloittaa edullisimmilla toimenpiteillä, jolloin tällä tavoin energiakuluissa säästyneet rahat voi laittaa säästöön seuraavaa remonttia varten, muihin pidemmän takaisinmaksuajan hankkeisiin. Modernit aurinko- ja tuulienergiajärjestelmät saattavat hyvin olla myös kannattavia investointeja. Kaikista soveltuvimmista käyttökohteista ja -tavoista kerätään kuitenkin vielä toistaiseksi lisää käytännön kokemusta. Joka tapauksessa, kaikki asunnon energiaremontit pitävät asunnon paremmassa kunnossa ja maksavat itsensä takaisin säästettyinä energiamenoina. Parhaassa tapauksessa ne myös lisäävät elämänlaatua. 

Suomessa Motivan alaisuudessa toimivat alueelliset energiatoimistot tarjoavat kotitalouksille maksutonta energianeuvontaa. Löydät oman kotipaikkakuntasi energiatoimiston Motivan sivuilta. Pienituloisille kotitalouksille on energiaremontteihin tarjolla sosiaalista luototusta esimerkiksi Takuusäätiöstä, kunnalliselta sosiaalista luototusta järjestävältä sosiaalitoimelta tai kirkon diakoniarahastosta. Remontteja varten voi kysyä lainaa pankista. 

Tiedot eri toimenpiteiden ja energiaremonttien hinnoista ja takaisinmaksuajoista on laadittu Eurooppalaisen ASSIST-tutkimushankkeen pohjalta Suomen olosuhteissa. Lisätietoa saa ENERGIATUUTORI-kurssilla (Moduuli 4: Asunnon energiatehokkuus, vaatii kirjautumista Moodle-oppimisympäristöön). Ohjeet ASSIST-hankkeen Energiatuutori-koulutusalustan käytöstä löytyy täältä.