ASSIST-hankkeseen uusi Suomen toimintojen koordinaattori

Vähävaraisten energiamenojen säästökeinoja tutkiva ja tieto-taitoa kehittävä ASSIST-hanke etenee kuuden EU:n jäsenvaltion ja 11 hankepartnerin yhteistyönä. Suomen osalta hanketta koordinoiva VaasaETT on nimittänyt uudeksi hankevastaavaksi ympäristö- ja energiatekniikan insinööri Olli Soppelan. Pyysimmekin äskettäin Suomen hankevastaavan tehtävissään aloittaneen Ollin lyhyeen haastatteluun selvittääksemme, mikä hän on miehiään.

Hei Olli, kertoisitko taustoistasi hieman?

Toki! Olen 30-vuotias energia-asioihin erikoistunut ympäristötekniikan insinööri, joka on toiminut projektivastaavan tehtävissä melko monipuolisesti eri järjestöissä ja pienissä yrityksissä. Kehitysyhteistyöhankkeissa olen viimeksi työskennellyt Sambiassa 2013-2014, jolloin tein töitä vesi- ja maatalouspalveluiden kehityksen parissa. Vähävaraisten väestönryhmien kanssa työskentely on ollut aina mielekästä, sillä vähilläkin resursseilla saadaan yleensä paljon lisää hyvinvointia aikaiseksi – se motivoi heräämään töihin.  

Miksi hait Suomen ASSIST-hankevastaavaksi?

Kuten etenkin näin marraskuussa muistamme, Suomi on osan vuodesta melko kylmä ja pimeä maa. Täällä energiapalveluiden saatavuus on erityisen tärkeää ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Tutustuessani hankkeen tavoitteisiin vähentää vähävaraisten kansalaisten kokemaa energialaskujen aiheuttamaa taloudellista rasitusta, tiesin minulla olevan hankkeelle paljon annettavaa. Haluan auttaa, tiedän energiatehokkaista asumisratkaisuista ja teen mielelläni kansainvälistä yhteistyötä parhaiden auttamiskeinojen löytämiseksi. Olen opiskellut useita vuosia lähes kokopäiväisesti ja tiedän kuinka paljon pienetkin asumismenojen säästöt lisäävät pienituloisen elintasoa.

Mitkä ovat mielestäsi ASSIST hankkeen tärkeimmät tavoitteet?

Säästäminen energian käytössä on aivan yhtä järkevää ja hyödyllistä niin haastavassa asemassa oleville, kuin parempiosaisillekin kansalaisille. Taloudellisten ja mukavuustekijöihin liittyvien hyötyjen lisäksi viisaat energiakäytännöt lieventävät yhteiskunnan ympäristökuormitusta ja tekevät energiajärjestelmän ilmastoystävällisestä kehittämisestä jouhevampaa. Vähävaraisten talouksien kanssa työskennellessä on löydettävä kustannustehokkaimmat ja nopeimmat tavat auttaa. Näitä käytäntöjä voidaan hyödyntää yhteiskunnassa laajemminkin.

Mitä ajattelit tehdä ensimmäiseksi?

Jatkan hankkeen arkisten toimintojen vetämistä ja osallistun lisäksi 28.11. Kansallismuseossa järjestettäville nuorten taloudenhallintaan pureutuville Puhu rahasta -messuille esittelemään hanketta, sekä tapoja pienentää energiakuluja. Opastamme nuoria sähkölaskun kilpailutukseen, energiatehokkaiden laitteiden tunnistamiseen ja energiatehokkaisiin kulutustottumuksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi tutustun mielelläni muihin taloudenhallinnassa nuoria avustaviin organisaatioihin. Mitä nuorempana talousviisaat tavat oppii, sitä enemmän ehtii säästää luonnonvaroja ja rahaa hyvinvoinnistaan tinkimättä.

Tulkaapa siis moikkaamaan ja juttelemaan Setlementtiliiton, Marttaliiton ja Takuusäätiön järjestämille Puhu Rahasta -messuille 28.11. Kansallismuseoon kello 09-12!